24
Tue, May
0 New Articles

Lokal

Kralendijk - Met uitleg via de mail voor personen in isolatie of quarantaine en meer verantwoordelijkheid voor hen, pakt Publieke Gezondheid de topdrukte van de afgelopen dagen aan.

Door de stijging van het aantal besmettingen met de omikronvariant heeft het callcenter afgelopen maandag een recordaantal van 1.030 bellers gehad. Publieke Gezondheid hoopt dat de nieuwe aanpak een verschil uitmaakt. Maar houdt er rekening mee dat het aantal besmettingen voorlopig hoog blijft en dat de drukte nog even aanhoudt.

In de nieuwe aanpak bellen de medewerkers mensen in isolatie of quarantaine niet meer om te kijken of ze klachten hebben en of ze uit de isolatie of quarantaine kunnen. Dat bepalen de mensen zelf. Ze krijgen een mail met uitleg wanneer ze uit isolatie of quarantaine mogen. Deze informatie staat ook op https://www.bonairecrisis.com/covid-19-informatie.

De isolatie duurt over het algemeen 7 dagen. Mensen die klachten hadden, kunnen op de 7de dag na hun eerste ziektedag uit isolatie als ze geen klachten meer hebben. De eerste dag waarop ze klachten kregen, telt als dag 0.

Mensen die op de zevende dag na hun eerste ziektedag nog klachten hebben, moeten langer in isolatie blijven. Pas wanneer ze 24 uur achter elkaar geen klachten meer hebben, mogen ze uit isolatie. Personen die besmet zijn en géén klachten hebben, mogen op de 7e dag na de test uit isolatie. De testdatum is dag 0.

Personen die in quarantaine moeten, krijgen dat te horen van de persoon die besmet is en met wie ze contact hadden. De contacten van een besmet persoon krijgen een link met informatie over de quarantaine en wanneer ze uit quarantaine kunnen.

Normaal krijgt het callcenter 200 telefoontjes op een dag en op drukkere dagen 400. Het callcenter en Publieke Gezondheid kampen net als andere werkgevers met personeelsleden die in isolatie of in quarantaine zijn. Publieke Gezondheid heeft een tijd terug het publiek opgeroepen om de ochtendspits te vermijden en later op de dag te bellen. De tijden voor de vrije inloop voor de twee coronaprikken zijn ook uitgebreid.

De afdeling Publieke Gezondheid biedt haar excuses aan voor het ongemak van de afgelopen dagen tijdens de topdrukte. Publieke Gezondheid rekent erop dat besmette personen zich bewust zijn van de verantwoordelijkheid die ze hebben om niet uit isolatie te gaan als ze nog klachten hebben. Als ze te snel uit isolatie gaan terwijl ze nog klachten hebben, is de kans groot dat ze anderen kunnen besmetten.

De afdeling doet ook een oproep aan burgers die in quarantaine zijn om zich strikt te houden aan de regels daarvan. Het is de laatste tijd voorgekomen dat burgers die in quarantaine moeten, toch naar het werk zijn gegaan. Vorige week is een bar in het Centrumgebied

gesloten omdat medewerkers die in quarantaine moesten toch op het werk waren. Inspecteurs van de Directie Toezicht en Handhaving hebben de bar gesloten.