25
Thu, Apr
0 New Articles

Lokal

KRALENDIJK - Uit onderzoek blijkt dat jongeren op Bonaire activiteiten missen. Ze worden niet uitgedaagd. Maar juist als je jong bent moet je veel verschillende ervaringen hebben om jezelf en het leven te leren kennen. Zodat je later betere keuzes kunt maken.

Op Bonaire niets te doen voor jongeren? Nu wel.

Als antwoord op dit probleem komt er een nieuw programma op het eiland: Maatschappelijke Diensttijd Bonaire (MDT Bonaire), een samenwerking tussen het openbaar lichaam Bonaire en MDT Nederland. Jongeren tussen de 13 en 27 jaar kunnen hieraan meedoen. “Als jongere ga je dan iets voor de samenleving doen’, vertelt woordvoerder Damaly Linkers. “Maar je doet het ook voor jezelf.” In totaal besteed je er 80 uur aan, verdeeld over 6 maanden. ’s middags na schooltijd, na het werk of in de vakanties ga je naar je project bij een organisatie. Organisaties die meedoen moeten een goede leerplek kunnen bieden. We willen beginnen met 5 organisaties voor in totaal minimaal 50 jongeren.

Jongeren worden persoonlijk begeleid in hun ontdekkingstocht naar de beste versie van henzelf.

Het doel van MDT Bonaire is dat jongeren hun talenten ontwikkelen, zichzelf leren kennen en beter weten wat ze willen in het leven. Ze worden begeleid door professionals. Jongeren kunnen zich om verschillende redenen aanmelden. Bijvoorbeeld omdat ze niet weten wat ze willen in het leven, of omdat ze begeleiding willen bij het ontwikkelen van hun talenten. “Sommige jongeren willen eerst meer ervaring opdoen voor ze belangrijke beslissingen nemen over hun leven. Of ze willen een tijdje zinvol werk doen. Of ze willen kijken welke nieuwe kansen het project brengt. Maar ook als je gewoon een leuke, zinvolle tijd wilt hebben, is MDT Bonaire een goed idee. Meld je aan, dan ervaar je vanzelf hoe leuk het is.”

thumbnail Persbericht van jongeren voor jongerenMDT Bonaire: van jongeren, voor jongeren

MDT is in Nederland al een succes. “Maar dat betekent niet dat we het op Bonaire hetzelfde gaan doen. Wij kijken goed naar wat wel en niet werkt voor het eiland en de jongeren hier. Sterker nog: de jongeren mogen het zelf bepalen. Want het wordt een duurzaam programma voor jongeren, maar ook van jongeren. Daarom heeft MDT Bonaire een jongerenpanel: een groep jongeren die ons advies geeft over de activiteiten die we moeten gaan aanbieden.” MDT Bonaire moet een programma worden waarover jongeren enthousiast worden én blijven. Je kunt je nog voor dit jeugdpanel aanmelden. Dan mag je meebeslissen over de activiteiten die MDT Bonaire straks aanbiedt.

“Misschien wil je wel leren om tv-programma’s te maken. Dan kunnen we een tv-bedrijf vragen of ze mee willen doen. En dan kun je bijvoorbeeld bij hen een tv-programma voor jongeren maken. Of misschien ben je geïnteresseerd in de politie of brandweer en wil je meemaken hoe het is om daar te werken. Of je wilt honden leren trainen, of paarden. Of je wilt iets doen voor je eigen wijk. Kortom: heb je een leuk idee? Vertel het ons!”

Het wordt pas een succes met heel verschillende projecten en organisaties.

MDT Bonaire moet het punt worden waar organisaties met hun projecten terecht kunnen. Hoe verschillender, hoe beter. Elke jongere is anders en zo vergroten we de kans dat iedereen een ideale ervaring opdoet. Belangrijk is dat organisaties goede informatie krijgen over de voorwaarden. Als ze aan de voorwaarden voldoen, kunnen ze een subsidie aanvragen. Een financiële subsidie maakt het soms makkelijker om projecten te waar te maken. Denk hierbij aan projecten op het gebied van natuur, dieren, duurzaamheid, techniek en ICT, politiek en bestuur, onderwijs en educatie, media en cultuur, sport, zorg, welzijn of veiligheid. Denk je als organisatie bij MDT te passen? Neem contact op!

Meer weten? Hou de MDT-pagina in de gaten https://qrco.de/MDT-Bonaire. Of stuur een mailtje voor meer info: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..