27
Mon, Sep
5 New Articles

Lokal

Den Haag - De gevolmachtigde ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten Anthony Begina, Eddy Paris (plv) en René Volenius hebben samen met staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops de eerste exemplaren van het boek 'Koninkrijk op eieren' over 10 jaar 10-10-10 in ontvangst genomen.

Het op 10 oktober 2010 tegelijkertijd opheffen van het land Nederlandse Antillen, het stichten van de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken tot bijzondere gemeenten van Nederland was een unieke operatie. Maar heeft deze ook opgeleverd waarvoor het bedoeld was? Is het Koninkrijk der Nederlanden inderdaad beter gaan functioneren? Zijn de burgers - met name die in de Caribische delen - er op vooruitgegaan? En hebben de nieuwe verhoudingen een positief effect gehad op de sfeer tussen de bestuurders?

Vijftig bewindslieden - onder wie zittende en voormalig ministers-presidenten -

volksvertegenwoordigers en professionele volgers van het Koninkrijk van beide zijden van de oceaan geven ter gelegenheid van 10 jaar 10-10-10 antwoord op deze vragen. Ze doen dat op uitnodiging van emeritus hoogleraar prof.dr. Joop van den Berg en oud-parlementair verslaggever René Zwart die de bijdragen bundelden onder de titel 'Koninkrijk op eieren'. Het voorwoord is van de voorzitter van het Comité Koninkrijksrelaties prof.mr. Pieter van Vollenhoven.

Directbetrokkenen vertellen hoe zij het proces persoonlijk hebben beleefd, waarom zij, al dan niet teleurgesteld in het resultaat, onverminderd geloven in de koninkrijksbanden of het juist tijd vinden het Koninkrijk opnieuw op de schop te nemen. Als zich na lezing van alle bijdragen één conclusie opdringt is het wel dat de bevolkingen van Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba een beter Koninkrijk verdienen. 'Koninkrijk op eieren' is, meer dan een terugblik op 10 jaar 10-10-10, vooral een les waaruit degenen die invloed hebben op de huidige en toekomstige koninkrijksrelaties lering kunnen trekken.

'Koninkrijk op eieren' (224 pagina's) is vanaf nu als e-boek en pdf gratis te downloaden via de website Koninkrijk.Nu.

Bijdragen (in alfabetische volgorde) van: Jan Peter Balkenende - Joop van den Berg - Xavier Blackman - Bas Jan van Bochove - Hans de Boer - Ramonsito Booi - André Bosman - Aart Broek - Kees Broere - Ank Bijleveld-Schouten - Suzy Camelia-Römer - Paul Comenencia - Piet Hein Donner - Adriana van Dooijeweert - Mike Eman - Sietse Fritsma - Ineke van Gent - Raymond Gradus - Steven Hillebrink - Nicole Hoevertsz - Gerhard Hoogers - Will Johnson - Emily de Jongh-Elhage - Geert-Jan Knoops - Omayra Leeflang - John Leerdam - Marijke Linthorst - William Marlin - Gert Oostindie - Jan Paternotte - Alexander Pechtold - Ronald van Raak - Jörgen Raymann - Eugene Rhuggenaath - Arjen van Rijn - Jaime Saleh - Nico Schoof - Koos Sneek - Liesbeth Spies - Glenn Thodé - Juan Thijsen - Ron van der Veer - Gerdi Verbeet - Luc Verhey - Pieter van Vollenhoven - Sarah Wescot-Williams - Evelyn Wever-Croes - Jorien Wuite - Etienne Ys - Reinier van Zutphen - René Zwart

thumbnail Foto 1A Gevolmachtigde ministers nemen Koninkrijk op eieren in ontvangstStaatssecretaris Knops en de gevolmachtigde ministers Begina, Paris (plv) en Volenius nemen de eerste exemplaren van 'Koninkrijk op eieren' in ontvangst uit handen van de samenstellers Joop van den Berg en René Zwart (foto: Valerie Kuyper)
thumbnail Foto 2 Prof.mr. Van Vollenhoven neemt Koninkrijk op eieren in ontvangst 01Voorzitter van het Comité Koninkrijksrelaties prof.mr. Pieter van Vollenhoven schreef het voorwoord van 'Koninkrijk op eieren' (foto: Rob Voss).