23
Fri, Apr
0 New Articles

politie

Waalre - Op donderdag 31 augustus aan het begin van de avond kregen we een melding dat twee jongemannen aan het spelen waren met ‘vuurwapens’. Ter plaatse bleek het om twee nepwapens te gaan. De jongens zijn beiden aangehouden.

Een oplettende burger meldde rond 18.00 uur dat twee jongens op de Hooghbeemd aan het spelen waren met twee ‘vuurwapens’ en dit aan het filmen waren. We zijn ter plaatse gegaan en hebben de jongens gesommeerd de wapens neer te leggen. De twee ‘wapens’, die ze bij zich hadden waren op afstand niet van een echt vuurwapen te onderscheiden. De jongens werden aangehouden en de ‘vuurwapens’ in beslaggenomen. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Griefswald (Duitsland) en een 15-jarige jongen uit Waalre. Zij werden diezelfde avond heengezonden met een proces-verbaal op zak.

Nepwapens? Levensgevaarlijk!
De politie startte vorig jaar al een campagne om te waarschuwen dat het dragen van nepvuurwapens levensgevaarlijk is. Juist om situaties zoals vandaag te voorkomen. De neppers lijken vaak zo echt, dat agenten handelen als bij een echt vuurwapen. Dat betekent dat zij een speciale procedure moeten volgen waarbij zij hun vuurwapen trekken of zelfs moeten gebruiken. Nepvuurwapens leveren daarmee onnodige gevaarlijke situaties op.

Vuurwapengevaarlijk
Sommige speelgoedwapens of nepwapens lijken zo sterk op een echt vuurwapen dat ze gebruikt kunnen worden om iemand mee te bedreigen. De kleur speelt daarbij geen rol. Als mensen zich bedreigd voelen door een dergelijk wapen of als de politie zelf twijfelt over de echtheid van een wapen, grijpt de politie in. Het verschil tussen een echt en een nepwapen is vaak nauwelijks te zien, zeker in een situatie waarin de politie snel een beslissing moet nemen.

Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben. Speelgoedwapens worden bij dreiging of bij twijfel over echtheid bij iedereen, ongeacht de leeftijd, in beslag genomen.

Kijk voor meer informatie over nepwapens op vraaghetdepolitie.nl of op speciale themapagina over nepvuurwapens.