06
Wed, Dec
0 New Articles

Algemeen

DEN HAAG - Zijne Majesteit de Koning is woensdagmiddag 15 november aanwezig bij de viering van 50 jaar Energie Beheer Nederland (EBN) in Ouder-Amstel.

EBN speelt een belangrijke rol in de huidige energievoorziening in Nederland en de verduurzaming ervan.

Energie Beheer Nederland is 50 jaar geleden opgericht om het belang van de overheid te vertegenwoordigen bij de winning van energie uit de Nederlandse ondergrond. Tegenwoordig zet EBN kennis, kunde en financiële slagkracht in om samen, sneller een duurzaam energiesysteem te ontwikkelen. Aardwarmte is daarbij een mogelijk en goed alternatief voor aardgas. De Nederlandse staat bezit 100% van de aandelen in EBN.

Na een korte toespraak van de CEO van EBN wordt er een film getoond waarin wordt teruggeblikt op 50 jaar EBN. Ook wordt een presentatie gegeven over verschillende projecten van EBN op de kerngebieden gastransitie, warmtetransitie en CO2 opslag en transportsystemen. Aansluitend krijgt Koning Willem-Alexander een rondleiding over de boorlocatie Ouder-Amstel en uitleg over de onderzoeksboring naar aardwarmte die hier gestart is. Ouder-Amstel is de eerste locatie in het SCAN programma, dat staat voor Seismische Campagne Aardwarmte Nederland.

Ook op andere plekken in Nederland worden de komende jaren onderzoeksboringen uitgevoerd naar verschillende mogelijke aardwarmte reservoirs. Na de rondleiding spreekt de Koning met diverse betrokken over de publieke belangen en de eventuele risico’s in de energievoorziening en –transitie, over de potentie van aardwarmte in Nederland en over warmtetransitie.