22
Fri, Jan
0 New Articles

Algemeen

Den Haag - Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bezoekt woensdag 14 september multifunctioneel centrum De Gaveborg in het Groningse Oostwold. Het dorpshuis won dit jaar het grote Appeltje van Oranje.

Zonder inzet van de inwoners zouden alle voorzieningen in het dorp verdwijnen. In 2003 namen zij daarom het initiatief om alle sociaal-maatschappelijke voorzieningen onder één dak te brengen: basisonderwijs, kinderopvang, sport, het dorpshuis en een coöperatieve dorpssupermarkt met sociale werkplekken. Het ontmoetingscentrum is het hele jaar dagelijks geopend en er wordt van alles georganiseerd. Met 150 vrijwilligers is het echt een plek vóór en dóór het dorp.

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en een inspiratie zijn voor anderen. Dit jaar gingen de prijzen naar drie gemeenschapsaccommodaties die volledig gerund worden door vrijwilligers. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden, en een geldbedrag van 15.000 euro. Naast De Gaveborg vielen Dorpshuis Ons Genoegen in Nieuwer ter Aa en De Pracht in Waalre ook in de prijzen.
 
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.