23
Fri, Apr
0 New Articles

Algemeen

Den Haag - Nog voor de officiële opening van de Invictus Games in Toronto (Canada) heeft gisteren Nederland de eerste gouden medaille opgehaald. Chauffeur sergeant-majoor der mariniers Erik Schuijer en navigator Rick Torenstra werden kampioen tijdens de Driving Challenge.

d170924ek20137Daarvoor moesten zij met een Land Rover een zwaar parcours afrijden. De openingsceremonie in de avonduren kreeg daarmee nog meer glans voor de 30 atleten tellende Oranje-equipe. In het volgepakte stadion van de Toronto Maple Leafs kregen alle ploegen een kippenvel-onthaal van de duizenden toeschouwers. Onder hen veel vrienden en familie van de (oud-)militairen.

Offers

"Het was best zwaar en soms confronterend", vond deelnemer Dennis van der Stroom. Het waren immers niet de artiesten of hoogwaardigheidsbekleders die de show stalen, maar de veelal zwaargewonde Canadese militairen die gedurende de avond aan het woord kwamen. "Geef nooit op. Wij hebben bewezen dat je nog steeds alles kunt bereiken wat je wilt", klonk hun boodschap. De Canadese premier Justin Trudeau wees niet alleen op de offers die de militairen hebben gebracht, maar ook wat hun omgeving heeft moeten doorstaan. "De familie en vrienden verdienen eveneens ons diepste respect."

d170924ek20606Veerkracht

De initiatiefnemer van de Invictus Games, de Britse Prins Harry, opende 'zijn' Invictus Games met een indrukwekkende toespraak. "Invictus is een verhaal van de toewijding van mannen en vrouwen die gewond zijn geraakt bij het dienen van hun land", zei de Afganistan-veteraan. "Ondanks die tegenslagen, laten ze die verwondingen hun leven niet bepalen. Daarom hebben we de Invictus Games gecreëerd. Niet alleen om veteranen te helpen bij hun herstel; ook om de wereld te inspireren met hun veerkracht, optimisme en dienstbaarheid. Want deze atleten zijn allemaal al winnaars door hier te staan. Ik hoop dat u allemaal klaar bent voor deze spelen. U zult voor uw ogen levens zien veranderen."

De eerste Invictus Games zijn in 2014 gehouden.

Foto's: defensie