05
Sat, Dec
0 New Articles

Algemeen

EuroPride start met Roze Zaterdag, PrideWalk, concert op de dam met groots vuurwerk

Amsterdam - Roze Zaterdag wordt dit jaar voor de 39e keer in Nederland georganiseerd. Dit jaar valt het roze evenement samen met Europride 2016 die in Amsterdam wordt gehouden.

IMG 5973De festiviteiten worden op zaterdag 23 juli in het Vondelpark en Dam gehouden en georganiseerd door de stichting Amsterdam Gay Pride.

In het Vondelpark zijn morgen allerlei activiteiten te beleven voor jong en oud. De dag start om 1100 uur met een Roze Kerkdienst. Roze Zaterdag staat dit jaar ook in het teken van 15 jaar ‘same sex marriage’ (homo-huwelijk). Het is al weer 15 jaar geleden dat het huwelijk in Nederland werd opengesteld voor mensen met hetzelfde geslacht. Verder veel aandacht voor sport tijdens Roze Zaterdag. Verschillende roze sportverenigingen uit heel Nederland komen samen om sport en spel te beoefenen en om workshops te geven. Om 1200 uur verrichten directeur LHBTI van de Amsterdam Gay Pride Irene Hemelaar en raadslid / Olympisch zwemmer en medaillewinnaar Johan Kenkhuis de opening bij de sportvelden in het Vondelpark.

PrideWalk

Om 19.00 uur wordt de zogenoemde Pride Walk gehouden. Dit jaar wordt de looptocht van het Vondelpark naar de Dam gehouden. Voor de vijfde keer op een rij wordt de Pride Walk gelopen. De Pride Walk is een politiek getint evenement en onderdeel van de Amsterdam Gay Pride waaraan iedereen kan deelnemen. De uitbundige stoet van LHBTI-diversiteit vertrekt vanaf het Vondelpark om 19:00 uur, aankomst kop van de stoet om 21:00 uur op de Dam. De parade wordt geopend met een banier gedragen door een aantal genodigden, waaronder loco-Burgemeester Simone Kukenheim, de Nederlandse Mensenrechten-ambassadeur Kees van Baar en de directeuren van de Amsterdam Gay Pride.

Op dit banier staat het openingsstatement “Marching for those who can not join us”. Daarmee vraagt de Pride Walk aandacht voor de 79 landen waar homoseksualiteit nog steeds in het wetboek van strafrecht staat en waar bij in 12 landen zelfs de doodstraf wordt opgelegd. Van deze 79 landen worden de vlaggen meegedragen in een indrukwekkende vlaggenparade gelijk achter het openingsbanier.

Urugay, het land dat vorige week de sucesvolle LHBTI conferentie organiseerde, is met enkele ambassademedewerkers afgevaardigd in de Pride Walk. Route: Vondelpark, Max Euweplein, Spiegelstraat, Herengracht, Vijzelstraat, Rokin, Dam. Aan de parade neemt een dwarsdoorsnede van de Nederlandse LHBTI-community deel. Organisaties zoals het COC, Orpheus, Roze50+, Zonder Stempel, Trans Amsterdam, Alle kleuren Oost en verschillende LHBTI sportteams, koren en gezelschappen. Bijzonder is de grote groep LHBTI-vluchtelingen uit meer dan 25 landen met en zonder status uit asielzoekerscentra, COA’s en opvang, tesamen met LHBTI-vluchtelingenorganisaties zoals Secret Garden, LHBT Asylum Support en vluchtelingennetwerken.

Freedomconcert Dam & vuurwerk

Op de Dam wordt de parade afgesloten met enkele speeches en de overdracht van Roze Zaterdag aan de steden die het evenement volgend jaar zullen organiseren, Osch en Den Bosch, waarna een spetterend feest dat afsluit met een spectaculair vuurwerk. De vuurwerkshow wordt aangeboden door ondernemer Won Yip. Eerder dit jaar kon het afsteken van het siervuurwerk tijdens Chinees Nieuwjaar namelijk niet plaatsvinden i.v.m. slechte weersomstandigheden. Daarop is besloten om het vuurwerk af te steken ter gelegenheid van de opening van EuroPride. Het siervuurwerk wordt om 23:00 uur vanaf het dak van NH HOTEL KRASNAPOLSKY afgestoken. Artiesten: dj’s Don Diablo, Gregor Salto, Roog en Cat Carpenters. Optredens van Anita Doth, Sharon Doorson, Tara McDonald en Emmaly Brown.