05
Sat, Dec
0 New Articles

Algemeen

Grote variëteit aan exposities, films en voorstellingen


Amsterdam - Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol tijdens de EuroPride. Op maar liefst 50 locaties in de hoofdstad zijn ruim 80 culturele activiteiten te bezichtigen en te beluisteren van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars, zowel LHBTI als hetero. Onderwerpen als seksuele diversiteit en tolerantie vormen de ’roze’ draad van het totale cultuuraanbod tijdens de EuroPride.

Zondagmiddag 24 juli wordt het Arts & Culture programma van EuroPride officieel geopend door Simone Kukenheim (wethouder Diversiteit) en Siep de Haan (Andreas Cultuurfonds).

Het is bijzonder gevarieerd wat er tijdens de Arts & Culture Pride van de EuroPride dit jaar te zien en te horen is: van films en exposities tot theatervoorstellingen. Zo is theatervoorstelling de Homomonologen te zien in de IJzaal van de Tolhuistuin, en brengt het Amsterdams Theaterhuis een eigen versie van Angels in America; Engelen in Amsterdam. Daarnaast zijn er tentoonstellingen zoals Demonstreer!!! over het ontstaan van de eerste Nederlandse ‘Pride-mars’ bij IHLIA in de OBA en organiseert Artis traditioneel een speciale rondleiding over homoseksueel gedrag in het dierenrijk.

Cultureel festivalhart

Het COC viert haar zeventigjarig bestaan met de Shakespeare Club. Deze club strijkt neer op de binnenplaats van het Amsterdam Museum en is het culturele hart van de EuroPride, Door dit initiatief van het COC gaat een langgekoesterde wens van de Kunst- en Cultuurcommissie in vervulling. De Shakespeare Club is de ontmoetingsplek voor cultuur en muziek, waar cultuur minnende Pridebezoekers elkaar ontmoeten.

Kunst- en Cultuurcommissie

Voor het gevarieerde aanbod is de Kunst- en Cultuurcommissie van stichting Amsterdam Gay Pride verantwoordelijk. Commissievoorzitter Björn Stenvers: “De EuroPride is behalve een groot festival ook een platform waar kunst en cultuuruitingen een belangrijke plek hebben Het is juist de bruisende combinatie van cultuur, feest, en emancipatie die de Amsterdamse Gay Pride onderscheidend maakt van andere prides.” Een overzicht van culturele activiteiten is te vinden op www.pride.amsterdam en in de speciale Arts & Culture Pride flyer die op diverse culturele hotspots te vinden is.