01
Wed, May
0 New Articles

Lokal

Willemstad, 30 januari 2020: Om een bijdrage te leveren aan het bewustzijn dat de toerismesector veel mogelijkheden biedt, gaat de VPCO op al haar scholen jaarlijks aandacht besteden aan dit thema om jongeren te interesseren voor de sector.

d aU2AsA“In samenwerking met de CHATA en diversebedrijven uit de private sector zijn er op alle scholen mooie programma’s ontwikkeld”volgensElles Zuijdam, initiatiefneemster van het project.Zo verzorgen hotels rondleidingen, komen verschillende bedrijven op de scholen workshops verzorgen en is CHATA de verbindende factor tussen de VPCO en haar leden.Afgelopen week beet het dr. Albert Schweitzer College Parera de spits af. Alle onderbouwklassen gingen op pad naar diverse toeristische bestemmingenom te zien wat dezete bieden hebben op het gebied van cultuur, natuur en geschiedenis. Zo waren er excursies naar landhuis Bloemhof en Uniek Curaçao.

Ook werkten de leerlingen op school aan praktische opdrachtenin verschillende talenen namen ze deel aan een taaldorpwaarbij zein viertalen verschillende posten langs moesten omiets te bestellen of een probleem te bespreken in een vreemde taal. De bovenbouwleerlingen hadden activiteiten die gericht waren op hun sector. Zij gingen langs bij Curaçao International Airport, Curaçao Dolphin Therapy& Research Center, CorendonMangrove Beach Resort, KontikiBeach Resort, Renaissance Mall& Rif Fort en Renaissance Curaçao Resort & Casinoomdaar te zien hoeveelmogelijkheden erzijn in hun sector.

Projectleider Iris Ludekuse van het dr. Albert Schweitzer College Parerakijkt heel tevreden terug. De samenwerking met de bedrijven verliep heel goed. De leerlingen hebben veel geleerd over de diversiteit aan banen die er is binnen dezesector. Doordat er in projectvorm is gewerkt hebben ze, net als in de sector, samen gedurende meerdere dagen aan een TISbk0iwopdracht moeten werken, waarin alleswatze geleerd hebben samenkwam. Hierdoor waren de leerlingen intrinsiek gemotiveerd en veel enthousiaster aan het werk. De school is dankbaar voor de inzet van de leden van CHATA en de sponsoring van busvervoer door FBTT. Zonder hun hulp was dit programma niet mogelijk geweest.

De scholen voor funderend onderwijs gaan ook op bezoek bij verschillende hotels en resorts en hebben ook projecten in deklas, zoals hetombouwen vande klas tot een reisbureau, het ontwerpen vanhun eigen toeristische eiland en het maken vaneen wereldkaart met alle belangrijke landen voor Curaçao.Onlangs heeft CHATA het project ’Kla Pa Turismo’ gelanceerd.

Het doel hiervan is om 300 mensen zonder een vaste baan om-en bij te scholen zodat zij de sector kunnen binnentreden. ‘Kla Pa Turismo’ focust zowel op de belangrijkheid van de sector als op de vraag naar competente personeelskracht. Echter, als er momenteel gekeken wordt naar de laatste positieve ontwikkelingen binnen de sector, zullen we in de toekomst ons onderwijssysteem meer moeten gaan betrekken bij het bedrijfsleven. Op deze manier brengen we de private sector en het onderwijs dichter bij elkaar.

Daarom is CHATA erg blij en ontzettend tevreden met dit initiatief van de VPCO. CHATA is trots deel uit te kunnen maken van dit programma en biedt graag ondersteuning in de vorm van samenwerking met haar leden met als doel dat het programma zich jaarlijks herhaalt.

YVh ltagQHhf3kWA